Τα ρέματα του Μαραθώνα φέρνουν τσουνάμι αντιδράσεων

23517861 1469233316479813 2268446027980851933 n

Πυρά από όλες τις κατευθύνσεις δέχεται τις τελευταίες μέρες ο Δήμος Μαραθώνα

με αφορμή το θέμα με τον καθαρισμό των ρεμάτων. Από την μια μεριά η ανάρτηση του Ηλία Ψηνάκη με τις μπουλντόζες και από την άλλη η απευθείας ανάθεση του καθαρισμού των ρεμάτων σε εργολάβο, έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την ‘’Ενωμένη Πολιτεία’’ όπου με δελτίο τύπου διαχώρισε την θέση της αναφέροντας αναλυτικά:

Δελτίο Τύπου της «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Ως έκτακτο και κατεπείγον θέμα πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μαραθώνα, στις 16-11-2017 και ωρα 14:00, η απευθείας ανάθεση σε εργολάβο του καθαρισμού των ρεμάτων.

Πολλές οι ενστάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα των μελών της «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» στην εν λόγω Επιτροπή, κας Ματίνας Μυλωνά και κ. Χρήστου Στάμου αναφορικά με το ζήτημα. Όπως καταγγέλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι: «μας ζητήθηκε να ψηφίσουμε τηλεφωνικά και δια περιφοράς, λες κι επρόκειτο για ένα απλό, διαδικαστικό θέμα. Επίσης, ενώ ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι ευθύνη της Περιφέρειας θ’ αναγκαστεί για άλλη μία φορά, να επωμιστεί ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες, το έξοδο».

Οι κ.κ. Ματίνα Μυλωνά και Χρήστος Στάμος ψήφισαν την εκτέλεση του έργου «με σκοπό την προφύλαξη των συνδημοτών μας από τα χειρότερα» και με την προϋπόθεση να καταγραφούν στην απόφαση, τα εξής:

«α) Να ενημερωθεί η Περιφέρεια μ’ ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών ότι ο Δήμος Μαραθώνα προχώρησε σε αυτήν τη δαπάνη, και ν’ απαιτηθεί η επιστροφή των χρημάτων,

β) Παρά το γεγονός ότι οι ιθύνοντες του Δήμου ισχυρίζονται ότι τα φερτά υλικά θα μείνουν στις όχθες των ποταμών ελλείψει σχετικής άδειας απομάκρυνσης, εμείς επιμένουμε ότι τα υλικά θα πρέπει πάση θυσία ν’ απομακρυνθούν, καθώς πιστεύουμε ότι είναι πιο επικίνδυνο να παραμείνουν εκεί,

γ) Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η Διοίκηση του Δήμου, όχι μόνο είναι παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τα συμφέροντα των δημοτών, αλλά ακόμα και να προστατέψει τις ζωές και τις περιουσίες τους. Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στην αδιαφορία, την ανεπάρκεια και την απραξία των διοικούντων».

Στην συνέχεια η Δύναμη Πολιτών εξέδωσε ανάλογο δελτίο τύπου επισημαίνοντας την αδράνεια του δήμου στην οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέροντας αναλυτικά:

Σε Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής στις 04/10/2017 διαβάσαμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος - Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Νάσος Αναγνωστόπουλος ζητά τη συνδρομή των Δήμων, προκειμένου όταν διαπιστώσουν την άμεση ανάγκη για καθαρισμό στα ρέματα ή σε συγκεκριμένα σημεία αυτών εντός των διοικητικών τους ορίων, να ενημερώνουν τις αρμόδιες Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ώστε από κοινού και στα συγκεκριμένα σημεία να γίνονται άμεσα οι εργασίες καθαρισμού.

Μετά από αυτό το ΔΤ υποβάλαμε στις 6-10-2017 στο Δήμαρχο έγγραφο με Αρ. πρωτοκ 22163/10-10-17με το οποίο ρωτούσαμε:

• Έχει ο Δήμος οργανώσει τον έλεγχο και συντήρησή των αντιπλημμυρικών έργων (κοιτών των ρεμάτων εσχαρών και φρεατίων υδροσυλλογής);

• Ποια σημεία έχει επισημάνει ο Δήμος στις αρμόδιες Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας για άμεσο καθαρισμό;

• Πότε προγραμματίζεται να συγκληθεί το Τοπικό Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας; Θα υπάρξει επιτέλους σωστή προετοιμασία του (σχέδιο Ξενοκράτης κλπ);

Σκοπός μας ήταν να κινητοποιήσουμε έγκαιρα το δήμο μας που κάθε χρόνο δοκιμάζεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παρά την παρέλευση πλέον των 36 ημερών δεν απάντησε ως όφειλε.

Και τώρα βλέπουμε ότι ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ως έκτακτο και κατεπείγον θέμα η ανάθεση σε εργολάβο του καθαρισμού των ρεμάτων.

Ξαναρωτάμε ποια ρέματα κ.λπ. ζήτησε ο Δήμος να καθαριστούν επειγόντως από την Περιφέρεια;

Και βέβαια να επισημάνουμε την αδράνεια στην οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και στην αντίδραση για τα μπαζώματα.

Το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ της ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εμείς αυτό που μπορούμε να καταθέσουμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επανειλημμένες εκλύσεις από την διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Μαραθώνα αλλά και από τον Σύλλογο Γονέων κ΄ Κηδεμόνων για τον καθαρισμό του ρέματος που βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό σχολείο, και προς την τοπική κοινότητα και προς τον δήμο αλλά και προς την Περιφέρεια με σχετικά έγγραφα, χωρίς ποτέ να υπάρξει απάντηση από κανένα φορέα. Το μπαλάκι της ευθύνης μεταξύ των υπηρεσιών ήταν ανελέητο με τα γνωστά αποτελέσματα (φίδια την άνοιξη, πλημμύρα το φθινόπωρο). Έστω και σήμερα ελπίζουμε να δούμε κάποιον να καθαρίζει την ζούγκλα και τα σκουπίδια από το κεντρικό ρέμα του Μαραθώνα.

aliki

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

sesoulaWinterBlack3

Κράτα το

vardakiFINAL225x317

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.