Ψηνάκης για Μάτι: Εγώ έλειπα αλλά όλα λειτούργησαν άψογα!!!

psinakis 2

Ο Δήμος Μαραθώνα ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, υποστήριξε

στις έγγραφες εξηγήσεις του ο Ηλίας Ψηνάκης, προς τον εισαγγελέα που διερευνά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το Νέο Βουτζά στις 23 Ιουλίου με τραγικό απολογισμό 99 νεκρούς.

Στο υπόμνημά του ο δήμαρχος Μαραθώνα, εκφράζει την βαθιά θλίψη και συμπαράσταση του προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, και υπογραμμίζει: «ακλόνητη πεποίθησή μου είναι πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας».

Σύμφωνα με τον κ. Ψηνάκη ο Δήμος ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος μπορούσε να είναι, με τα μέσα που διαθέτει, δίνοντας έμφαση στον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων: «Καθημερινά το προσωπικό του Δήμου αποδύεται σε μια τιτάνια προσπάθεια για καθαρισμούς, περισυλλογή ξερών χόρτων κλπ».

«Ο Δήμος», αναφέρει σε άλλο σημείο του 28σελιδου υπομνήματος ο κ. Ψηνάκης «δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι»

Η ημέρα της καταστροφής

Σε ότι αφορά την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου, ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρει πως είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 4, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές κάθε καλοκαίρι: «Απουσίαζα για λίγες μέρες, δεδομένου ότι είχα επιλέξει να μη λείψω από το Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές. Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».

Ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρει πως διαπίστωσε ότι το προσωπικό του Δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα: «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος. Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του Δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του Δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία».

«Με το σύνολο του προσωπικού του Δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος», καταλήγει ο Ηλίας Ψινάκης.

Απομάκρυνση των πολιτών

Σχετικά με την απομάκρυνση των πολιτών, ο κ. Ψηνάκης υποστηρίζει: «Ουδέποτε υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στον Δήμο αρμόδια να το εισηγηθεί στον Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την Περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η Πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά»

Ο κ. Ψηνάκης στην ολοκλήρωση των έγγραφων εξηγήσεων αναφέρει: «Πιστεύω πως κατέδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου».

Αναλυτικά όλο το υπόμνημα

Οργανισμος λιμενος

The pear

jumbo225317c

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.