Μήνυση από Ψηνάκη και μεγάλες αντιδράσεις για τις δοκιμαστικές ρίψεις στο ΧΥΤΑ Μαραθώνα

xyta grammatikou

Οξύνεται η ένταση για τον ΧΥΤΑ Μαραθώνα, ένα χρόνιο ζήτημα που έχει προκαλέσει τις

οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής την τελευταία δεκαετία, καθώς από την περασμένη Κυριακή, κι ενώ ακόμα υπάρχουν πολλά σοβαρά εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του έργου, ξεκίνησαν οι «δοκιμαστικές ρίψεις» υπολείμματος σκουπιδιών από απορριμματοφόρα προερχόμενα από το ΚΔΑΥ Κορωπίου.

Οι ρίψεις γίνονται με ισχυρή αστυνομική συνοδεία, ενώ για ακόμη μια φορά δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς το βράδυ της Δευτέρας κάτοικοι που αντιδρούν συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Όμως, σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά του Δήμου Μαραθώνα που θα υποβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμαρχο Ηλία Ψηνάκη την Πέμπτη, η εν λόγω ρίψη απορριμμάτων, που γίνεται με τη «συνοδεία» των αρχών της χώρας μάλιστα, είναι παράνομη!

Η εν λόγω μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, και συγκεκριμένα κατά της Περιφέρειας Αττικής, του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση απορριμμάτων (του ΕΣΔΝΑ), κατά της ιδιωτικής εταιρείας που τα μεταφέρει από το ΚΔΑΥ Κορωπίου αλλά και της αστυνομίας που, όχι μόνο την επιτρέπει, αλλά την υποστηρίζει.

Σήμερα ο δήμαρχος Μαραθώνα με έγγραφο του ζητεί από την Ελληνική Αστυνομία να προβεί στην «άμεση διακοπή της απόθεσης απορριμμάτων στη θέση Γραμματικό» καθώς όπως αναφέρει:

-Το απορριμματοφόρο δεν φέρει νόμιμα παραστατικά, καθώς δεν τηρείται η νομοθεσία όπως προβλέπεται για τη μεταφορά υπολειμμάτων (δεν αναγράφεται ο απαραίτητος εξαψήφιος αριθμός ΕΚΑ)

-Στο δελτίο αποστολής δεν αναγράφεται ο τόπος απόθεσης.

-Δεν υφίσταται ούτε άδεια λειτουργίας ούτε δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Ως εκ τούτου το έργο προς το παρόν δεν είναι κάτι άλλο παρά... ΧΑΔΑ, δηλαδή χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις υπάρχουν και από τον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, από τον Ευρωβουλευτή Ν.Χουντή αλλά και από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής.

minisi

Ο κ. Μαριάς αναφέρει:

«Αξιότιμη κ. Wikström όπως σας ενημέρωσα και προφορικά σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ στο Στρασβούργο, η Περιφέρεια Αττικής κατά παράβαση της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Σας ζητώ λοιπόν να επικοινωνήσετε με την Περιφέρεια Αττικής και να την καλέσετε να τηρήσει την σχετική απόφαση της Επιτροπής Αναφορών η οποία δεν επιτρέπει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Επιπλέον σας καλώ να ζητήσετε την παρέμβαση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Περιφέρεια Αττικής σε σχέση με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Με εκτίμηση,

Νότης Μαριάς

Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής».

Ο κ. Χουντής απευθύνεται με επιστολή του στην Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Cecilia Wikström και καταγγέλλει ότι “πραγματοποιήθηκαν προχθές το βράδυ δοκιμαστικές ρίψεις σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού, παρά το γεγονός ότι η υπό εξέταση υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών, η οποία εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη μη συμμόρφωση του έργου με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Επίσης αναφέρετε στην τελευταία συνεδρίασή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απέστειλε επιστολή (υπ’ αριθμ. D307182) προς την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία, αναφερόμενη στο ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού, εκφράζει την ανησυχία της για την “έλλειψη συμμόρφωσης προς την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, για το γεγονός ότι, ο εν λόγω ΧΥΤΑ “γειτνιάζει σε περιοχή NATURA 2000” και ότι, σε κάθε περίπτωση, “υπάρχει ανάγκη για νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.

 

Τέλος στην ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής αναφέρει:

«Ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες, μέσω της γνωστής τακτικής με διαρροές στον Τύπο, η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Γραμματικού, με υπολείμματα από το ΚΔΑ Κορωπίου. Παρουσιάζεται, μάλιστα, για να μετριάσει την κατάσταση, ότι οι πρώτες ποσότητες που θα εναποτίθενται στη μονάδα θα είναι μικρές, με σκοπό να χρυσώσουν το χάπι στις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και αυτή τη βρώμικη δουλειά, της υποβάθμισης της ζωής του λαού της περιοχής, που έρχεται να ολοκληρωθεί, μετά και την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιούλη στο Μάτι και τη Ραφήνα, με τους 100 νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και τους εκατοντάδες ψυχικά πληγωμένους.

Με αυτήν της την ενέργεια ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με τα μονοπώλια και τους εργολάβους, με μόνο κριτήριο το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας. Σε όλο αυτόν το σχεδιασμό ευθύνη έχουν και η Τοπική και η Περιφερική Διοίκηση, που χέρι χέρι με τις κυβερνήσεις στήριζαν είτε με την αδράνειά τους είτε με τις αποφάσεις τους, άμεσα κι έμμεσα, την ολοκλήρωση του έργου και κυρίως την προώθηση της ιδιωτικοποίησης.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής έχει από χρόνια τοποθετηθεί εναντία στα ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ σε Κερατέα, Κορωπί και Γραμματικό με βασική γραμμή τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων, την ανακύκλωση στην πηγή, στην παραγωγή και στην προώθηση των προϊόντων και των τροφίμων, τη δημιουργία χώρων εναπόθεσης των υπολειμμάτων που θα καθοριστούν με επιστημονικό τρόπο, παίρνοντας υπόψη την ποιότητα ζωής, την επιβάρυνση των προτεινόμενων περιοχών.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ζήτημα πάλης του λαϊκού κινήματος, γιατί αφορά πρώτα από όλα την υγεία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων και πιο ειδικά των κατοίκων του Λεκανοπέδιου Αττικής, καθώς και την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος που επιχειρείται με την ιδιωτικοποίηση.

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους κατοίκους του Μαραθώνα, Γραμματικού, Βαρνάβα και να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους, διεκδικώντας τώρα:

-- Να μην τεθεί σε λειτουργία, ούτε δοκιμαστική ούτε πλήρη, το έργο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

-- Η αποκομιδή των απορριμμάτων να παραμείνει στις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς τη δυνατότητα εκχώρησης σε ιδιώτες, με πλήρη εκσυγχρονισμό και κρατική χρηματοδότηση όλου του παγίου και κινητού εξοπλισμού.

-- Απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα, με πλήρη δικαιώματα ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους.

-- Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα για τη λειτουργία όλων των μονάδων και προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων.

-- Μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων και της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα αυτόν. Μέτωπο κατά της οδηγίας της ΕΕ 2008/98 και του ν.4042/12 που στέλνει "ζεστό" χρήμα στα ταμεία των μονοπωλίων, την ίδια ώρα που λίγα χιλιόμετρα μακριά, συνάνθρωποί μας, 7 μήνες μετά τις πυρκαγιές, δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% και ζουν στην αβεβαιότητα».

aliki cine

Οργανισμος λιμενος

vardakiFINAL225x317

The pear

jumbo225317c

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.