Εκλογές Δήμου Μαραθώνα 2019.Δείτε που ψηφίζουμε.

ekloges

Με πολλές και σημαντικές αλλαγές πρόκειται να γίνουν οι φετινές Αυτοδιοικητικές εκλογές

που διεξάγονται για τελευταία φορά φέτος συγχρόνως με τις Ευρωεκλογές. Τις πιο σημαντικές αλλαγές που αφορούν κυρίως στην ανάδειξη Περιφερειαρχών, Δημάρχων και Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων, όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής και οι ξεχωριστές κάλπες για την ανάδειξη Τοπικών Συμβουλίων, καθώς και αρκετές άλλες καινοτομίες του πρόσφατου Νόμου με την κωδική ονομασία «Κλεισθένης», τις αναπτύξαμε αναλυτικά σε προηγούμενο τεύχος μας. Πέραν, όμως, από τις αλλαγές αυτές, από τη διαδικασία διεξαγωγής των φετινών εκλογών προκύπτουν και μερικές ακόμα, που έχουν να κάνουν πρακτικά με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα να ψηφίζουμε.

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 26 Μαΐου, μαζί με τις Ευρωεκλογές, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Περιφερειάρχης και Δήμαρχος εκλέγεται όποιος εξασφαλίσει την πρώτη Κυριακή το 50% συν 1 των έγκυρων ψήφων.
Σε όσους Δήμους ή Περιφέρειες δεν εκλεγεί Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο, θα γίνει επαναληπτικός γύρος μεταξύ των 2 πρώτων, την επόμενη Κυριακή, 2 Ιουνίου.Οι νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές που θα προκύψουν, θα εγκατασταθούν 3 μήνες μετά, την 1η Σεπτεμβρίου, και θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Οι επόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023.Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, θα εκλεγούν από τις ψήφους και τη σταυροδοσία της πρώτης Κυριακής, με το σύστημα της απλής αναλογικής.Για τον Δήμο Μαραθώνα εκλέγονται 33 συνολικά Δημοτικοί Σύμβουλοι, 16 από τη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης, 13 από τη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα, και από 2 στις Δημοτικές Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού.

Σε δύο εκλογικά τμήματα

Λόγω της ανάγκης να στηθούν, αυτή τη φορά, 4 διαφορετικές κάλπες από τις οποίες θα πρέπει να περάσει και να ρίξει το ψηφοδέλτιο της επιλογής του ο καθένας μας, όλα τα εκλογικά τμήματα θα είναι διπλά και σε διπλανές αίθουσες και θα διαχωρίζονται σε Α και Β, με διαφορετικό εκλογικό αντιπρόσωπο και διαφορετική εφορευτική επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μας που θα βλέπει στους πίνακες ότι ψηφίζει, για παράδειγμα στο 123 Α και 123 Β εκλογικό τμήμα, θα μπαίνει πρώτα στο 123 Α, όπου θα ψηφίζει σε δύο κάλπες για Ευρωβουλή και Περιφερειάρχη και στη συνέχεια θα πηγαίνει δίπλα στο εκλογικό τμήμα 123 Β όπου θα ψηφίζει, πάλι σε δύο κάλπες, για Δήμαρχο και Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας.Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στη διαδικασία των εκλογών και, όπως καταλαβαίνει κανείς, θα χρειαστούν οι διπλάσιες σχολικές αίθουσες από τις συνηθισμένες και για να γίνει αυτό οι περισσότεροι από μας θα πρέπει να πάμε σε άλλο σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψηφίζαμε τα τελευταία χρόνια.Σε αυτή τη λογική στη Νέα Μάκρη δεν θα ψηφίσουμε όλοι στο 1ο Γυμνάσιο και στο Λύκειο που ξέραμε και που είχαμε συνηθίσει, αλλά κάποιοι θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν στο 1ο Δημοτικό σχολείο στην κεντρική πλατεία και άλλοι στο 2ο Δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο στην πρώην Αμερικανική Βάση.

Που ψηφίζουμε;

Για τον Δήμο Μαραθώνα συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στις καταστάσεις που δημοσιεύονται στο «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» στο www.ypes.gr, οι δημότες Νέας Μάκρης με όνομα από «Αβαγιανού»μέχρι «Ζορμπάς», ψηφίζουν στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης.

Όσοι έχουν όνομα από «Ζουγανέλη» μέχρι «Μπενιουδάκη» ψηφίζουν στο Λύκειο Νέας Μάκρης. Οι δημότες Νέας Μάκρης με όνομα από «Μπέργκερ» μέχρι «Τόλη» ψηφίζουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης στην κεντρική πλατεία, ενώ όσοι έχουν όνομα από «Τόλης» μέχρι «Ωρολογάς» ψηφίζουν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο.

Οι δημότες Μαραθώνα με όνομα από «Αβδιενίκο» μέχρι το όνομα «Μπάχλας» ψηφίζουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαραθώνα, ενώ όσοι έχουν όνομα από «Μπεθάνη» μέχρι «Ωρολογάς»ψηφίζουν στο Γυμνάσιο Μαραθώνα.

Οι δημότες Βαρνάβα με όνομα από «Αγγελάκη» μέχρι «Πέππας» ψηφίζουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα, ενώ όσοι έχουν όνομα από «Περάκης» μέχρι «Ψυχούλα» ψηφίζουν στο 1ο Νηπιαγωγείο Βαρνάβα.

Τέλος, όλοι οι δημότες Γραμματικού ψηφίζουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γραμματικού.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Πρόκειται για τη μόνιμη απορία που έχουν όλοι οι ψηφοφόροι και γι’ αυτό θυμίζουμε πως για το Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημότες Βαρνάβα και Γραμματικού μπορούν να βάλουν μέχρι 1 σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο της εκλογικής περιφέρειας που ανήκουν και μέχρι 1 σταυρό σε έναν υποψήφιο από τις υπόλοιπες τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Οι δημότες Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Πικερμίου μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που ανήκουν και μέχρι 1 σταυρό σε έναν υποψήφιο από τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του Δήμου τους.

Σημείωση ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος δε χρειάζεται σταυρό προτίμησης.

Για τις εκλογές των Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων έχουμε δικαίωμα να βάλουμε μέχρι 2 σταυρούς προτίμησης στους υποψηφίους του συνδυασμού που επιλέγουμε.
Σημαντική σημείωση ότι στα ψηφοδέλτια των Τοπικών Κοινοτήτων δεν υπάρχουν επικεφαλής και όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι χρειάζονται σταυρό προτίμησης για να εκλεγούν.

Στο ψηφοδέλτιο που επιλέγουμε για τις Περιφερειακές εκλογές της Ανατολικής Αττικής μπορούμε να βάλουμε μέχρι 4 σταυρούς, με τη σημείωση ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης δε χρειάζεται σταυρό προτίμησης.

Τέλος, όσον αφορά στις Ευρωεκλογές, μπορούμε να βάλουμε μέχρι 4 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουμε.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εφημερίδα Marathon Press και αρθρογράφος είναι ο πάντα ενημερωμένος στα θέματα αυτοδιοίκησης Μάκης Κουλουμπής.

aliki cine

Οργανισμος λιμενος

vardakiFINAL225x317

The pear

jumbo225317c

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.