Ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα

sxinias

Από μέρους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα,

Υμηττού & Νοτιοανατολικής Αττικής (ΦΟΔΕΠΑΣΜΥΝΑ) σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τον «Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), τις ημέρες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, θα ενεργοποιείται η εφαρμογή της απόφασης του/της καθ’ ύλην αρμόδιου/ας Αντιπεριφερειάρχη, Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, της Π.Ε. Νοτίου, Βορείου & Κεντρικού Τομέα.

Στις περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, βαθμού επικινδυνότητας 4 ή 5, θα εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων εντός του πευκοδάσους και της παραλίας του Εθνικού Πάρκου Σχινά- Μαραθώνα, του Εθνικού Δρυμού Σουνίου και του Υμηττού.

Η απαγόρευση θα αφορά στην ημέρα πρόβλεψης και θα έχει ισχύ από την 7η πρωϊνή αυτής έως την 7η πρωϊνή της επομένης. Παρακαλείται το κοινό και οι υπηρεσίες όπως συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, που θα περιπολούν στις παραπάνω περιοχές.

Επιπρόσθετα, για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού ο Φορέας Διαχείρισης θα στέλνει και θα αναρτά συστηματικά, ενημερωτικά δελτία τύπου προς τα ΜΜΕ, όπως και σε άλλους φορείς και θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες κατά τόπους δασικές και αστυνομικές αρχές.

Καθ’ όλη την διάρκεια του παραπάνω προληπτικού μέτρου ο Φορέας Διαχείρισης θα είναι σε άμεση επικοινωνία με το Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, προκειμένου να γίνεται ανάρτηση στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων ενημερωτικού μηνύματος, αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων εντός του πευκοδάσους και της παραλίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, στις περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς βαθμού επικινδυνότητας 4 ή 5.

Τέλος, ο Φορέας Διαχείρισης έχει στη διάθεσή του ενημερωτικό έντυπο υλικό για θέματα προστασίας και εφαρμογής του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στο πευκοδάσος και στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, το οποίο σας αποστέλετε συνημμένα για ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Δρ Γεώργιος Λυριντζής

Όταν βρίσκομαι στο πευκοδάσος και στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα 

ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΜΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, τόσο στις Λεωφόρους Σχινιά και Κωνσταντινουπόλεως, όσο και στους κάθετους χωματόδρομους προς το πευκοδάσος.

Επίσης,

ΔΕΝ ΣΤΑΘΜΕΥΩ, ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΝΩ μέσα στο πευκοδάσος και στους κάθετους χωματόδρομους, που αποτελούν διόδους πρόσβασης πεζών σε περίπτωση κινδύνου (βλ. Εικόνα).

ΔΕΝ ΑΝΑΒΩ υπαίθριες ψησταριές (barbeque) στο πευκοδάσος και στην παραλία ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά και αποφεύγω κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΔΕΝ ΚΑΙΩ στην ύπαιθρο ξερά χόρτα, κλαδιά και σκουπίδια.

ΔΕΝ ΑΦΗΝΩ σκουπίδια στο πευκοδάσος- ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ, ούτε γυάλινα μπουκάλια σε ξερά χόρτα – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΕΤΩ αναμμένα τσιγάρα στο πευκοδάσος ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ.

ΔΕΝ ΣΤΑΘΜΕΥΩ ποτέ το όχημά μου σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. (Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς).

Αν αντιληφθώ πυρκαγιά

ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΑΜΕΣΩΣ και δίνω σαφείς πληροφορίες στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκομαι,
– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,
– το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Δεν κλείνω το τηλέφωνο προτού δώσω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ – ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

Ευρωπαϊκός αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112
Ελληνική Αστυνομία: 100
ΕΚΑΒ: 166
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας / ΕΣΚΕ/Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας: 210 3359900-5
Χρήσιμα Τηλέφωνα:
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 22940 69370
Αστυνομικό Τμήμα Ν. Μάκρης: 22940 69400
Δασαρχείο Καπανδριτίου: 22950 52450
Δήμος Μαραθώνα: 22943 20904
Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα,Υμηττού & Νοτιοανατολικής Αττικής: 22940 99158.

Η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές ενημερώνομαι από τις ιστοσελίδες:

της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)
της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (www.fireservice.gr)
της Περιφέρειας Αττική (www.patt.gov.gr)

aliki cine

Οργανισμος λιμενος

vardakiFINAL225x317

The pear

jumbo225317c

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.