Σε θέση μάχης παρατάξεις,σύλλογοι και πολίτες στον Μαραθώνα για την λειτουργία του ΧΥΤΑ

xyta grammatiko

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Δημοτικοί συνδυασμοί, Σύλλογοι και πολίτες αντιδρούν στην απόφαση της περιφέρειας και είναι έτοιμοι να πάρουν τα «όπλα» και να βγουν απέναντι στην οποιαδήποτε προσπάθεια λειτουργίας του προβληματικού έργου.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής όπου με Δελτίο Τύπου και τίτλο Βρώμικη η λύση για το Γραμματικό αντικρούει το δελτίο τύπου της περιφέρειας.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα αναφέρει:

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει ο Περιφερειάρχης Αττικής σχετικά με το μέλλον του ΧΥΤΑ Γραμματικού σε Δελτίο Τύπου της 16/10 (από το«Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής») με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «"Καθαρή" λύση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το Γραμματικό». Βασική του επιδίωξη είναι να προχωρήσει με τις λιγότερες δυνατόν λαϊκές αντιδράσεις και με τη μεγαλύτερη δυνατόν πολιτική συναίνεση ο εγκληματικός για την ανθρώπινη υγεία και καταστροφικός για το περιβάλλον κοινός σχεδιασμός των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική. Για αυτό το λόγο, επιστρατεύει κατάφωρα ψέματα και λαθροχειρίες. Ισχυρίζεται μεταξύ άλλων:

 

Ψέμα 1ο:«Μετά από διαλογική συζήτηση που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης στο Γραμματικό».

Η αλήθεια είναι, ότι στην υπόψη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (16.10.19) η «5ωρη συζήτηση» αφορούσε τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, η οποία υπερψηφίστηκε τελικά από τις παρατάξεις των κ. Πατούλη, Δούρου και Τζήμερο, το γνωστό και μη εξαιρετέο εξαπτέρυγό τους. Αντίθετα,απαγορεύτηκε κάθε συζήτηση και τοποθέτηση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού, για την οποία το σώμα κλήθηκε αιφνιδιαστικά να αποφανθεί με ένα ξερό «ναι» ή «όχι».

 

Ψέμα 2ο:«Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ήταν αντίθετες στη δοκιμαστική λειτουργία του Γραμματικού, την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Γραμματικό "κρύφτηκαν" και επέλεξαν την αποχή, φοβούμενες προφανώς τον καταλογισμό».

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν «κρύφτηκε».Κατάγγειλε ανοιχτά το πιο πάνω πραξικόπημα, διαβάζοντας δια μικροφώνου και σχετική διάταξη του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και αποχώρησε, όπως και άλλες παρατάξεις. Αυτός που κρύφτηκε είναι ο κ. Πατούλης και η παράταξή του. Φοβήθηκε να ακούσει και δημόσια τις τεκμηριωμένες, επανειλημμένες καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή και των ευρωβουλευτών του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο και τις θηριώδεις οικονομικές υπερβάσεις,που συνοδεύουν το αμαρτωλό αυτό έργο. Κι αν κάποιοι πρέπει να φοβούνται για«καταλογισμούς»είναι αυτοί, που με τις αποφάσεις και τις υπογραφές τους το προχώρησαν και το συνεχίζουν. Αλήθεια πού πήγαν οι νωπές ακόμη απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις;Ρητορική η ερώτηση, προφανής η απάντηση.

 

Ψέμα 3ο.«Ενώ αν και έχει περάσει ένας μήνας από τη δημόσια πρόσκληση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, δεν το έχουν κάνει».

Η Λαϊκή Συσπείρωση πλείστες όσες φορές έχει καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις θέσεις της. Το έκανε και τώρα από την προηγούμενη ήδη εβδομάδα.

 

Λαθροχειρία 1η.Τα απόβλητα, που κατά τον Πατούλη θα θάβονται στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, αλλάζουν στο υπόψη Δελτίο Τύπου πιο συχνά απ‘ ότι αλλάζει χρώματα ο χαμαιλέοντας! Έχουμε και λέμε, κατά σειρά εμφανίσεως: «αδρανή υλικά», «αδρανή Υπολείμματα», «αδρανή υπολείμματα … από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της γύρω περιοχής», «αδρανοποιημένα υλικά» και «υπολείμματα [σ.σ.: χωρίς το «αδρανή» αυτή τη φορά] των μπλε κάδων ανακύκλωσης» (η υπογράμμιση δική μας).

Στη λογική, προφανώς, του περιβόητου - και γνωστής κοπής -«λέγε, λέγε, κάτι στο τέλος θα μείνει»ο κ. Περιφερειάρχης επιχειρεί να παρουσιάσει ως «αδρανή» τα σκουπίδια, που προκύπτουν από τη λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Αυτά, που το 2018 ήταν στην Αττική πάνω από το 50% των εισερχόμενων για διαλογή φορτίων. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι πρόκειται για απόβλητα με το ποσοστό βιοδιασπάσιμων υλικών να ξεπερνά το 80% (είναι αυτά, που παράγουν στραγγίσματα και βιοαέριο όπως οργανικά, χαρτί, ξύλα, υφάσματα ζωικής και φυτικής προέλευσης). Αντίθετα τα «αδρανή απόβλητα», από όποια σκοπιά κι αν τα εξετάσει κανείς, δεν περιλαμβάνουν τέτοια συστατικά.

Από την άλλη πλευρά σκόπιμα δεν ξεκαθαρίζουν με ποια ποσότητα αποβλήτων θα γίνει αυτή ώστε να είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη συμβατική υποχρέωση του αναδόχου ομίλου.

 

Λαθροχειρία 2η.Από την άλλη πλευρά, με τις παραπάνω αναφορές του ο κ. Πατούλης βαδίζοντας πιστά στα αχνάρια της κ. Δούρου επιχειρεί να υποβάλει την ιδέα ότι ο αδειοδοτημένος ως ΧΥΤΥ χώρος στο «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού «νομιμοποιείται» να υποδέχεται και υπολείμματα από ΚΔΑΥ. Πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα εξαπάτησης. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΧΥΤΥ Γραμματικού έχει αδειοδοτηθεί (άδικα και παράνομα για μας)αποκλειστικά και μόνο για την υποδοχή των υπολειμμάτων της ΜΕΑ που προβλέπεται μέσα στα συγκεκριμένα όρια της υπόψη ΟΕΔΑ (ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων). Παραπέμπουμε σχετικά:

Στην απόφαση του ΣτΕ 4357/2011, αιτ. σκέψη 15, (επαναλαμβάνεται και σε μεταγενέστερη απόφασή του) σύμφωνα με την οποία «η λειτουργία της μονάδας αυτής[σ.σ.: της ΜΕΑ]αποτελεί προϋπόθεση μόνο για τη λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής και όχι για την κατασκευή του, η οποία, ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να προηγηθεί της κατασκευής της ανωτέρω μονάδας».

Στο ίδιο το ισχύον αντιλαϊκό ΠΕΣΔΑ, όπου ρητά ορίζεται ότι ο ΧΥΤΥ Β.Α. Αττικής θα δέχεται συγκεκριμένα μόνο τα υπολείμματα της οικείας ΜΕΑ, η οποία (όπως και οι άλλες στην Αττική) θα τροφοδοτείται και με τα υπολείμματα της οικείας ΜΕΒΑ (μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων).

 

Λαθροχειρία 3η.Ως κυρίαρχο «επιχείρημα» για την έναρξη της 6μηνης«δοκιμαστικής λειτουργίας» του ΧΥΤΥ προβάλλεται ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει «απένταξη» του έργου από το ΕΣΠΑ οπότε «θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με το ποσό των περίπου 20 εκατ. Ευρώ». Είναι να θαυμάσει κανείς την ευκολία με την οποία ανεβάζουν το κόστος απένταξης. Στα «περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ», προειδοποιούσε η διοίκηση Δούρου με το από 16/01/2019 Δελτίο Τύπου «Σχετικά με την πιλοτική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού». Στα 20 εκ. € πλειοδοτεί ο κ. Πατούλης επειδή, προφανώς, μέχρι αυτά τα ποσά αποτιμά ο καθένας τις επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

 

Ύστερα απ’ όλα αυτά τί μπορεί να σημαίνει η «απόλυτη [!] δέσμευση» του νέου Περιφερειάρχη «να μην επιτρέψει να λειτουργήσει ανοιχτή χωματερή στο Γραμματικό», πέρα από μια ανέξοδη αοριστολογία; Μήπως και τώρα δεν «επιτρέπει», να «θάβονται μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτα και χωρίς επεξεργασία σκουπίδια» στη Φυλή, όπως στο ίδιο αυτό Δελτίο Τύπου αναγκάζεται να ομολογήσει;

 

Η παραπάνω διαχρονική κριτική μας σε βάρος της κατάπτυστης χωροθέτησης και κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραμματικού δεν είναι καινούργια, τη γνωρίζει ασφαλώς και ο κ. Πατούλης. Και, σίγουρα, είναι και αυτός ένας απ’ τους λόγους, ο κυριότερος ίσως, που επιχείρησε να εγκλωβίσει τη Λαϊκή Συσπείρωση σε ένα μονολεκτικό «όχι» για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, που αιφνιδιαστικά έθεσε στο σώμα μέσω του Προέδρου του.

 

Μάταιος ο κόπος του.Την απάντηση την πήρε επιτόπου, την παίρνει και τώρα. Θα πρέπει όμως να την πάρει και στη συνέχεια, μαζική και αποφασιστική, από τα λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής, που έχουν κάθε λόγο να δυναμώσουν την αντίσταση απέναντι σε μια εξόφθαλμα άδικη επίθεση ενάντια στην υγεία τους και την ποιότητα της ζωής τους, απέναντι σε μια βρώμικη, απ’ την κορφή ως τα νύχια, «λύση».

 

Την ίδια στιγμή σύλλογοι της περιοχής έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Αττικής όπου καταγγέλλουν την στάση του και δηλώνουν ότι τον καθιστούν προσωπικά υπεύθυνο για ό,τι συμβεί από σήμερα και μετά.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

17/10/2019

 

Κύριε Πατούλη,

Οι σύλλογοι της περιοχής, σας ενημερώσαμε ενώπιον του επιτελείου σας, σε τρεις 4ωρες συναντήσεις για όλα τα δεδομένα σε σχέση με το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Μεταξύ άλλων, σας παραδώσαμε στοιχεία για:

- Τον νόμο περί ρεμάτων (Ν 4258/2014) που αναφέρει ότι όταν η λεκάνη απορροής ενός ρέματος είναι πάνω από 1000 στρέμματα (το ΙΓΜΕ αναφέρει στην υδρολογική έκθεσή του πως το ρέμα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ έχει λεκάνη απορροής 1400)  τότε μιλάμε για σημαντικό ρέμα και όχι ασήμαντο όπως παρουσιάστηκε στο ΣΤΕ.

- Στοιχεία αδιάσειστα που έδειχναν πως το ΣΤΕ που αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει ρέμα παραπλανήθηκε σκόπιμα, μια και το ΙΓΜΕ και το ΑΠΘ το βρήκαν και το μέτρησαν.

- Τις μελέτες του ΙΓΜΕ που μετρούν την λεκάνη απορροής σε 1400 στρέμματα και την μελέτη του Α.Π.Θ που την μετρά σε 1800.

- Χάρτες που οριοθετούν την περιοχή Natura που βρίσκεται στις εκβολές του ρέματος που διαπερνά το κύτταρο του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

- Την νομοθεσία που επιβάλει νέα περιβαλλοντική μελέτη λόγω της γειτνίασης με την περιοχή Natura.

- Φωτογραφίες που δείχνουν μετά από βροχές μια τεράστια καφέ κηλίδα στη θάλασσα του ευβοϊκού στις εκβολές του ρέματος που «δεν υπάρχει».

- Οικονομικά στοιχεία για το μεγάλο κόστος ανά τόνο που θα έχει η αποστολή των σκουπιδιών σε αυτό το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

- Την ακαταλληλότητα των δρόμων πρόσβασης στο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και τις επιπτώσεις που θα φέρουν στην περιοχή του Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Γραμματικού και Βαρνάβα.

- Τον τρόπο που πάρθηκε η απόφαση για την επιλογή του Γραμματικού με βάση την αραιή οίκηση και το συνεπαγόμενο χαμηλό πολιτικό κόστος και όχι με τρόπο επιστημονικό για την ακαταλληλότητα του χώρο.

- Τις παραβάσεις που βρήκε ο επιθεωρητής περιβάλλοντος και η υπηρεσία ΥΠΕΚΑ που καθιστούν τον χώρο απολύτως ακατάλληλο και τα πρόστιμα που επέβαλλαν στον κατασκευαστή του έργου.

- Την πρόσφατη απόφαση (3/2018) αλλά και προηγούμενες της ευρωπαϊκής επιτροπής αναφορών που δεν δίνει το ΟΚ για την χρήση του χώρου θεωρώντας τον ακατάλληλο.

- Την απόφαση του ευρωπαϊκού ταμείου συνοχής που απεντάσσει -από το 2015- το έργο από την χρηματοδότηση και απαιτεί την επιστροφή 11.000.000 ευρώ.

- Την παράνομη δοκιμαστική ρίψη σκουπιδιών από την διοίκηση της κας Δούρου χωρίς άδειες και νομιμοποιητικά έγραφα.

Σας ενημερώσαμε ότι πέραν του ότι βρίσκεται πάνω σε ρέμα(τα), που καταλήγουν λίγο πιο κάτω μέσα στη θάλασσα, στο χείλος της περιοχής Natura, βρίσκεται και πάνω σε ρήγματα, σε διαπερατό έδαφος, σε χώρο με πηγές και πηγάδια, αλλά και πάνω σε πλαγιές από αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στις εργασίες εκσκαφής.

Γνωρίζετε και ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Τον Αρχαίο Δήμο του Ραμνούντος, όπου και τα παγκοσμίως γνωστά ιερά της Νεμέσεως και της Θέμιδος. Και πλάι σε προστατευόμενο με νόμο λόγω της ομορφιάς και της ποικιλίας του φυσικό τοπίο.

Είσαστε λοιπόν καλός γνώστης των τεράστιων κινδύνων που η υφαρπαχθείσα απόφαση για τη λειτουργία του ΧΥΤ Γραμματικού εγκυμονεί για την ζωή, την υγεία, την αξιοπρέπεια, την περιουσία, τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα των κατοίκων όχι μόνο της Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά κι ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

Γνωρίζετε καλά ότι πέραν την καταστροφή όσων ζουν κοντά, θα υποβαθμίσει συντριπτικά το περιβάλλον, την περιοχή Natura, και την αρχαιολογική ζώνη που βρίσκονται δίπλα.

Γνωρίζετε ότι η μόλυνση που με βεβαιότητα θα προκαλέσει έχει ήδη «δοκιμαστεί λειτουργικά», αφού, σε κάθε δυνατή βροχή, η θάλασσα γεμίει φερτά υλικά από τις εκσκαφές αλλά και κομματάκια από τη μεμβράνη του ΧΥΤΑ.

Είδατε και φωτογραφίες απ’ τη βλάβη του άδειου ΧΥΤΑ και ξέρετε καλά ότι τα απορρίμματα που θα ρίξετε εκεί κινδυνεύουν να βρεθούν στη θάλασσα, όπως συνέβη με τη Νάξο, για τη βλάβη από την οποία στο Αιγαίο κανείς δεν φαίνεται να τιμωρείται, εκτός απ’ την εικόνα της χώρας μας που κάνει το γύρο του κόσμου διεθνώς και προκαλεί σχόλια για το είδος των ανθρώπων που διοικούν αυτή τη χώρα.

Μοιραστήκατε κ. Πατούλη με το Περιφερειακό (σας ή μας;) Συμβούλιο κάτι απ’ όλα τα παραπάνω, πριν τους καλέσετε να ψηφίσουν την λειτουργία του ΧΥΤ Γραμματικού;

Η γνώση που σας προσφέραμε δεν σας εμφύσησε ΚΑΝΕΝΑΝ ενδοιασμό;

Κανένα ανάχωμα στην επίορκη ορμή υμών και των προκατόχων σας να αποτελειώσετε την Αττική;

 

Κύριε Πατούλη,

Χθες (16/10/2019) σε συνεδρίαση του ΠΣ εν τη απουσία μας, εντελώς αιφνιδιαστικά, εκτός ημερησίας διάταξης και με μεθόδευση που χαρακτηρίστηκε από μέλη του ΠΣ ως «πραξικόπημα»:

Εισηγηθήκατε ανακριβώς και δημόσια πως δήθεν η Ευρώπη σας πιέζει για την άμεση λειτουργία του ΧΥΤ.

Διαβεβαιώσατε ψευδώς τα μέλη του ΠΣ πως «το έργο είναι έτοιμο», πως αν δεν λειτουργήσει αμέσως ο ΧΥΤ Γραμματικού οι Σύμβουλοι και σε κάθε περίπτωση πολίτες, θα πρέπει να βάλουν απ’ την τσέπη τους, δήθεν εξ αυτού του λόγου και μόνον, «περισσότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ» και καλέσατε πιεστικά στο φως αυτό τα μέλη του ΠΣ να ψηφίσουν να στείλουν τα σκουπίδια της Αττικής στο Δήμο Μαραθώνα, ειδάλλως να πληρώσουν 20 εκατομμύρια.

Ισχυρισθήκατε δημόσια, δηλαδή ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η συζήτηση ερήμην των ενδιαφερόμενων φορέων του ζητήματος του ΧΥΤ Γραμματικού είναι τόσο επείγουσα που μπορεί να συζητηθεί ως τροπολογία σε εκτός ημερησίας διατάξεως (άλλο) θέμα, και να ληφθεί απόφαση χωρίς καμία ενημέρωση και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων.

Αποκρύψατε σκοπίμως ότι ο ΧΥΤ Γραμματικού είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Αποκρύψατε ότι το έργο έχει απενταχθεί για περιβαλλοντικούς λόγους.

Φροντίσατε να λάβετε απόφαση για το μέλλον μας, χωρίς εμάς. Χωρίς να ακουστούν οι ντόπιοι φορείς, έστω και προσχηματικά, για να θέσουν -με τα αδιάσειστα στοιχεία που εισφέρουν- όσους ψηφίζουν ενώπιον των .

Με την καταχρηστική επίκληση που κάνετε στο δημόσιο συμφέρον, μας στερείτε σειρά από τα κατοχυρωμένα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά μας δικαιώματα.

Αποφασίσατε κυνικά:

-Γ. Πατούλης:Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι στο Γραμματικό ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης όπου θα κατευθύνονται μόνον υπολείμματα των μπλε κάδων ανακύκλωσης της περιοχής»,

- κ. Πατούλη τι εμπεριέχει το υπόλειμμα του μπλε κάδου;

- ποιας περιοχής; του Γραμματικού;

- Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Γραμματικό δεν μπορεί να δεχτεί απορρίμματα, ούτε στην αρχική τους μορφή ούτε στη μορφή τους ως υπολειμμάτων, αφού είναι λάθος χωροθετημένο, επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και παραβιάζει τις προϋποθέσεις χωροθέτησης ΧΥΤΑ /ΧΥΤΥ.

 

Κύριε Πατούλη,

Καταδικάζουμε την χθεσινή απόφαση του ΠΣ ως πλανημένη σκοπίμως από εσάς,παράνομη, καταχρηστική, επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον της Αττικής και καλούμε εσάς και ολόκληρο το ΠΣ να την εξαφανίσει αμέσως, λόγω της αντίθεσής της στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, το ΔΣΑΠΔ και πληθώρα συμβάσεων και κανονιστικών ρυθμίσεων με αυξημένη τυπική ισχύ για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Είμαστε βέβαιοι πως αν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι γνώριζαν τα στοιχεία που μοιραστήκαμε μαζί σας, θα είχε παραχθεί εντελώς άλλο αποτέλεσμα στην ψηφοφορία. Υπό τις συνθήκες αυτές, θεωρούμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μη γνήσιο και αποτέλεσμα πλάνης.

Αν δεν μπορείτε μετά από όλα αυτά να προστατέψετε εσείς το δημόσιο συμφέρον, θα το κάνουμε εμείς με κάθε κόστος.

 

Κύριε Πατούλη,

Αυτό το έγκλημα που διακινδυνεύει τη ζωή, την υγεία, την αξιοπρέπειά μας και την περιουσία μας, το τελείτε εν πλήρη γνώση των συνεπειών του.

Σας καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνο για ό,τι συμβεί από σήμερα και μετά.

Σας ενημερώνουμε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει αμεσότατη κινητοποίηση και δέσμευση για την ακύρωση αυτής της επονείδιστης και πλανημένης απόφασης ΠΡΙΝ το επόμενο περιφερειακό Συμβούλιο, θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών του λεκανοπεδίου, που όπως φαίνεται εσείς είστε ανήμπορος να προστατέψετε, όπως και κάθε Αρχή μέχρι στιγμής εντός των συνόρων μας, στην οποία στραφήκαμε για να πράξει τα νόμιμα.

Οι συνέπειες από την έστω και δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Γραμματικού θα είναι μη αναστρέψιμες.

Να είστε βέβαιος ότι δεν θα επιτρέψουμε να στερήσετε από εμάς και τα παιδιά μας, ότι δεν είστε σε θέση να μας δώσετε πίσω.

 

Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βαρνάβα

Σύλλογος Σέσι Γραμματικού «O Παν»

Κέντρο Βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας ΒΑ Αττική

 

Αλλά και η δημοτική παράταξη Νέοι Ορίζοντες εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση κατά της απόφασης της περιφέρειας καλώντας σε συστράτευση όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου με επικεφαλής τον δήμαρχο για να σταματήσουν τα σχέδια της Περιφέρειας.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης Νέοι Ορίζοντες:

 

Δελτίο Τύπου

 

Εχθές 16/10/2019 στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε παράνομα η λειτουργία του ΧΥΤ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ. Κατατέθηκε πρόταση εκτός ημερησίας διάταξης για ενα θέμα που ταλανίζει την ΑΤΤΙΚΗ για χρόνια. Στην εξέλιξη της συνεδρίασης αποχώρησαν κάποιες παρατάξεις, γιατί διαφώνησαν επί της διαδικασίας. Αντί να κοιτάξουν να εφαρμόσουν την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ για να μπορέσουν να απαλλάξουν απο την ΡΥΠΑΝΣΗ όλη την ΑΤΤΙΚΗ και να αποκαταστήσουν την ΦΥΛΗ, σκέφτονται ακόμα πως θα εξυπηρετήσουν τα εργολαβικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα αιφνιδιασμού των πολιτών και πιπιλούν την ίδια καραμέλα της απένταξης του έργου από την ΕΕ, ενώ έχει ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΑΠΕΝΤΑΧΘΕΙ από το 2015, κάτι που δεν φαίνεται να μπορεί εντέχνως να καταλάβει ούτε η πρώην ούτε η νυν περιφερειακή αρχή.

Η παράταξη των ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ μπαίνουμε προ των ευθυνών μας και καλούμε σε συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας με επικεφαλής τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ κ. ΤΣΙΡΚΑ ΣΤΕΡΓΙΟ για να σταματήσουμε τα σχεδια της Περιφερειας.

Ο Δήμαρχος να προσκαλέσει σε ανοικτή συνέλευση τους κατοίκους του ΔΗΜΟΥ για να τους ενημερώσει για την υποβάθμιση του τόπου μας με την λειτουργία του σκουπιδότοπου και να τους καλέσει να σταθούν στο πλάι του σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε ολα αυτά τα σχέδια της Περιφέρειας.

Ακόμα καλούμε τον Δήμαρχο να ξεκινήσει άμεσα την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ στην ΠΗΓΗ στον ΔΗΜΟ μας, δίνοντας το παράδειγμα οτι ΥΠΑΡΧΕΙ και άλλος τρόπος διαχείρησης των σκουπιδιών μας, από το να ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ και να ΑΠΕΛΕΙΤΑΙ η δική μας ΥΓΕΙΑ και των παιδιών μας.

aliki cine

Οργανισμος λιμενος

vardakiFINAL225x317

The pear

jumbo225317c

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.