ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΛΙΒΥΣΙ

 

Προχωρώντας προς τα νότια της Τουρκίας στο ύψος περίπου της Ρόδου φθάνουμε σε μια έρημη πόλη σ’ ένα Κρανίου Τόπο το Λιβίσι.

Η παρουσία Ελλήνων εδώ, που πολλοί από αυτούς ήταν από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή και από το 14ο αιώνα. Κάποτε το χωριό είχε δικό του νοσοκομείο με πέντε γιατρούς, τρία φαρμακεία, δημοτικό σχολείο και βιβλιοθήκη. Πριν αρχίσουν οι διωγμοί, οι Έλληνες ήταν 6.500 και μόνο 500 οι Τούρκοι.

Οι κάτοικοι ήταν κυρίως βιοτέχνες, παπουτσήδες, μαραγκοί, χτίστες, χασάπηδες. Τα κτήματα τα καλλιεργούσαν Τούρκοι από τα γειτονικά χωριά.

Από μακριά αντικρίζεις ένα ερειπωμένο τόπο που μέχρι τέλους κατοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες. Μια απόδειξη αυτού είναι ότι πουθενά δεν βλέπεις να προβάλλει η κορυφή από κάποιο τζαμί.Το Λιβίσι η αρχαία Καρμυλησσός έσβησε το 1923 όταν όλοι οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν βίαια να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους. Μέσα σε μια νύχτα ξεκίνησαν το βασανιστικό ταξίδι για τη Νέα Μάκρη του Μαραθώνα και το χωριό Φαράκλα στη βόρεια Εύβοια.Ο Τόπος ξεθεμελιωμένος, οι στέγες όλες γκρεμισμένες, τα παράθυρα βγαλμένα μαζί με τα κασώματά τους, τα σκεύη των νοικοκυριών και τα κάθε είδους έπιπλα άφαντα, λεηλατήθηκαν όλα από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών.

Μόνη παρηγοριά το εκκλησάκι στην κορυφή του χωριού και οι δυο μεγάλες εκκλησίες του Ταξιάρχη και της Παναγίας του Κάτω Μαχαλά που στέκουν ολόρθες αν και φριχτά λεηλατημένες. Πρόκειται για σημαντικά αρχιτεκτονήματα του 18ου και 19ου αιώνα.

Τη πρώτη εκκλησία που συναντάς στην είσοδο του χωριού είναι της Παναγίας του Κάτω Μαχαλά που ήταν αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε το 1888.Είναι ένας μεγαλοπρεπής ναός, ο μόνος που κατάφερε να διατηρήσει από τη λεηλασία που έγινε την πόρτα και τα σιδερένια κάγκελα των παραθύρων του.Στοιχεία από το τέμπλο του διατηρούνται, παρά την μεγάλη φθορά που έχει υποστεί από το χρόνο και τους ανθρώπους ενώ οι τοιχογραφημένες εικόνες σχεδόν έχουν καταστραφεί.Το βοτσαλωτό δάπεδο του ναού είναι κατεστραμμένο.

Μέσα στον κύριο όγκο του χωριού συναντάς τον δεύτερο μεγάλο ναό του Ταξιάρχη.Στο ναό του Ταξιάρχη θαυμάζει κανείς την υπέροχη αρχιτεκτονική και το χαρακτηριστικό βοτσαλωτό του προαύλιο.Στο εσωτερικό του ναού το δάπεδο έχει σχεδόν καταστραφεί.Οι τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.Παράθυρα, πολυέλαιοι και οτιδήποτε φορητό έχουν λεηλατηθεί άγρια.

Η εικόνα που παρουσιάζει το Λιβίσι είναι όχι μόνο συγκλονιστική, αλλά πραγματικά κόβει την ανάσα.Εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια, εκκλησίες και άλλα κτίσματα, σκαρφαλωμένα αμφιθεατρικά στις απότομες πλαγιές των γύρω λόφων, δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, ένα τοπίο υποβλητικό, που σε κάνει να τρέμεις από λύπη και συγκίνηση.

Στους δρόμους αυτής της μικρής πόλης που υπήρξε από τις πιο παλιές και τις πιο μεγάλες στα νότια παράλια του Αιγαίου σήμερα δεν ακούγονται βήματα ανθρώπων ούτε φωνές παιδιών, στις αυλές των σπιτιών δεν φυτρώνουν λουλούδια, οι εστίες δεν ανάβουν, τα σπίτια είναι νεκρά καθώς δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα κατοικήσουν.

Γεμάτος σκέψεις ξεχνιέσαι και περιφέρεσαι άφωνος στα καλντερίμια της νεκρής Πολιτείας. Ο παρών χρόνος χάνει την υπόστασή του, καθώς μνήμες από διαβάσματα, εικόνες από ντοκιμαντέρ και παλιές φωτογραφίες έρχονται και σε κυριεύουν βασανιστικά, ανελέητα.

Για άγνωστους λόγους μετά την ανταλλαγή οι Τούρκοι δεν κατοίκησαν στο Λιβίσι, αλλά τα τελευταία χρόνια το προβάλλουν σαν αξιοθέατο, που για να το περιηγηθείς πληρώνεις εισιτήριο!

Η δημοσιογράφος της Hurriyet, Jane Akatay, έχει γράψει: «Σήμερα η ερειπωμένη πόλη σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους είναι μια πιθανή αποδοτική επενδυτική ευκαιρία και για άλλους ένα σύμβολο της Ιστορίας».

 

http://www.kolivas.de/archives/117434

 

Share

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Written on 15/03/2018, 17:45 by marstel
2018-03-15-17-45-05 Ο Αθλητικός Σύλλογος Αστέρας Νέας Μάκρης-Μαραθώνα σας προσκαλεί την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 5:00 μ.μ.στη Βιβλιοθήκη του Αθλητικού και...
Written on 15/03/2018, 17:30 by marstel
2018-03-15-17-30-32 Το ΔΣ των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί σε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, αλλά και στον...
Written on 15/03/2018, 17:03 by marstel
25 Παρασκευή 23η Μαρτίου 2018 Γενικός τριήμερος σημαιοστολισμός της πόλης του Μαραθώνα από 8ης πρωινής της 23ης Μαρτίου 2018 μέχρι τη δύση του ηλίου της...
Written on 15/03/2018, 09:21 by marstel
2018-03-15-09-21-31 Animation 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 79' Πέμ.-Τρ.: 18.00 DOLBY DIG Σουηδοδανέζικη ταινία, σκηνοθεσία Έσμπεν Τοφτ Γιάκομπσεν Λίγα λόγια για την...
Written on 15/03/2018, 08:52 by marstel
mudbound Δραματική 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 134' Πέμ.-Τρ.: 21.00, Τετ. 18.30 DOLBY DIG Σκηνοθεσία Ντι Ρις με τους: Γκάρετ Χέντλουντ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζέισον...

aliki

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

sesoulaWinterBlack3

Κράτα το

vardakiFINAL225x317

Συνδεδεμένοι τώρα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 16 επισκέπτες και κανένα μέλος

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.