ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Παρόλλες τις προσπάθειες να αναδειχτούν το φυσικό κάλος της περιόχης καθώς και τα ρέματα,παρόλο ότι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας είναι έντονη και συνεχής και τα δημοσιεύματα για τις μετρήσεις σε άλλα μέρη τις Ελλάδας που υπάρχουν ΧΥΤΑ,που έχουν δείξει ότι το περιβάλλον επιβαρύνεται αισθητά,με τελευταίο παράδειγμα τα αποτελέσματα από τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό Ιωαννίνων[ http://www.skai.gr/news/environment/article/227132/rupansi-koda-ston-huta-ellinikou-ioanninon/#ixzz2OL7qA3H1]  η κεντρική διοίκηση επιμένει στην απόφαση για την κατασκευή στο Γραμματικό,ενός έργου που θα αλλάξει την ζωή όλων μας προς το χειρότερο.Το Δεκέμβριο του 2010 η ορειβατική ομάδα ΣΠΕΛΕΟ έκανε εξερεύνηση-χαρτογράφιση ενός μνημείου που λίγοι ακόμα και στην περιοχή μας γνωρίζουν.

Τα Αφανή Ορύγματα-Μεταλλεία του Γραμματικού ανήκαν στην οικογένεια Σούτσου,ήταν ιταλικής κατασκευής,με γαλαρίες,γέφυρες καθώς και ενα δίκτυο σιδηροδρομικής γραμμής που έφτανε μέχρι τον Λιμνιώνα.Στα τέλη της δεκαετίας του ΄10 τα μεταλλεία εγκαταλείφθηκαν γιατί κρίθηκαν ασύμφορα.

 

 

Στο τελευταίο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τον αγώνα ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, κ. Νικόλαος Χρυσίνας, πήρε τον λόγο και έκανε πλήρη αναφορά στο ιστορικό των κινήσεων και ενεργειών της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο προτάσεις για τις ενέργειες που πρέπει να υιοθετήσει ο Δήμος, προκειμένου, να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη μη σωστή εκτέλεση των εργασιών στο χώρο του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Οι προτάσεις του κ.Χρυσίνα είναι οι εξής;

 

-  Άμεσο αίτημα προς της αρμόδιες υπηρεσίες για παραλαβή αντιγράφων των μελετών οδεύσεων του έργου, επειδή έχουν διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων                               νομική κάλυψη ιδιωτών που κατηγορούνται για σχετικές με την κατασκευή του έργου ενεργειες                                                                                                                        

-  Ορισμός τοπογράφου-μηχανικού από τον Δήμο, και επέμβαση του Δημάρχου στην Διεύθυνση Δασών, προκειμένου να δοθεί στον Δήμο η άδεια γεώτρησης που έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ο Δήμαρχος λαμβάνοντας το λόγο τόνισε μεταξύ των άλλων , τον αγώνα του Δήμου Μαραθώνα ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή και επεσήμανε την
σπουδαιότητα του έργου της συντονιστικής επιτροπής. Ο Δήμος πρέπει να έχει πλήρη φάκελο του έργου και με τις μελέτες και τους χάρτες και των δρόμων και της
κατασκευής του έργου . Οι μελέτες και οι χάρτες όλου του έργου πρέπει να ζητηθούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.
Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε να γίνουν ενέργειες από τον Δήμαρχο και από δημοτικούς συμβούλους εντός εβδομάδας για την παραλαβή
της άδειας γεώτρησης. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Στεφανίδης, κατόπιν της τοποθέτησης του επί του θέματος δήλωσε ότι συμφωνεί και με την εισήγηση του κ.
Ν. Χρυσίνα, και τις προτάσεις του, καθώς και με την πρόταση του Δημάρχου και κ. Φ. Δεληβοριά.

 

Κατόπιν  τα μέλη του Δ.Σ.  αποφασίσαν να προβεί ο δήμος στις εξής ενέργειες:(μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ.κ.:Φ. Δεληβοριά, ο οποίος ψήφισε την πρόταση του για λήψη ενεργειών εντός εβδομάδας για την παραλαβή της άδειας γεώτρησης και σε περίπτωση μη παραλαβής της άδειας, ο Δήμος να καταγγείλει την κωλυσιεργία και αν δεν υπάρχει και τότε αποτέλεσμα , ο Δήμος να προχωρήσει στην γεώτρηση και Ν. Στεφανίδη, Ι. Μπούσουλα και Π. Στάμου )

 

Να ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες:

 

1. Τοπογραφικά διαγράμματα με συντεταγμένες χώρου υπό κατασκευή ΧΥΤΑ και οδεύσεων.
2. Μελέτη οδεύσεων.
3. Να προσληφθεί μηχανικός με εμπειρία δημοσίων έργων για την καταμέτρηση του χώρου υπό κατασκευή ΧΥΤΑ και των οδών πρόσβασης.
4. Να εγκριθεί κονδύλιο για την νομική κάλυψη της Συντονιστικής.

5. Να εγκριθεί το κονδύλιο για την υποβολή μηνύσεων από την Συντονιστική για τις παρατυπίες του εργολάβου και για αυτές που έχουν κατατεθεί εως τώρα και είναι τον αριθμό 5 x 100 = 500 Ευρώ.
6. Να εγκριθεί Νομική Κάλυψη για τους 24 Δημότες που κατηγορούνται για τη δεντροφύτευση του 2010 και έχουν κληθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 30 Μαΐου 2013.

 

Το Γενάρη του 2012 στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στα πλαίσια εκδήλωσης "Διατροφή και Υγεία" του Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα η κα. Πόπη Κοροβέση μας ανέλυε πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα μας όταν γίνει ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό:

 

"Φίλες και φίλοι

 

Το 2003, όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, αλλά και σε άλλες περιοχές, παράλληλα κατατέθηκε ένα τεράστιο υλικό με επιδημιολογικές μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων που ζουν σε απόσταση έως και 100 χλμ. από τους ΧΥΤΑ.
Η αποκάλυψη ήταν συγκλονιστική καθώς έκανε λόγο για αύξηση τερατογεννέσεων και καρκινογεννέσων σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%. Κι όμως κανείς δεν έδειξε να ευαισθητοποιείται από τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία.
Βασικές πηγές διατροφής, το γάλα και τα αυγά, μολύνονται περισσότερο από κάθε τι άλλο όταν βρίσκονται πλησίον των ΧΥΤΑ.
Εδώ στον ενιαίο δήμο του Μαραθώνα, οι αγροτικές καλλιέργειες αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας και δυστυχώς είναι οι πρώτες που θα επιβαρυνθούν από την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Θα περιμέναμε ως πολίτες, τους γιατρούς του Δήμου μας, να πρωτοπορήσουν όχι μόνο στην αντίδραση κατά του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών, καθώς λόγω της ειδικότητάς τους ως ιατρών, δεν είναι δυνατόν να αγνοούν αυτά που και ο πρωτοετής φοιτητής της ιατρικής γνωρίζει, την επίδραση δηλαδή των μολύνσεων και των χωματερών στη διατροφή μας. Γιατί στο Γραμματικό χωματερή θα γίνει. Η κατασκευή των εργοστασίων θα έρθει στο μέλλον.
Αισθάνομαι ντροπή που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν μείνει για να αντιστέκονται στην τραγωδία και την ολοκληρωτική καταστροφή του τόπου μας και να καταγγέλουν στους επίσημους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς το σύνολο των παρανομιών της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ και της κατασκευής του έργου.
Ο τοπικός τύπος δυστυχώς ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ, ως όφειλε, τους κατοίκους του ενιαίου Δήμου Μαραθώνα, για τα δεινά που τους περιμένουν με την ολοκλήρωση του έργου και την έλευση των σκουπιδιών. Όσοι από μας χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο γνωρίζουμε πως κάποιες συγκεκριμένες ιστοσελίδες έχουν γράψει ότι αυτή τη στιγμή με τις πρόσφατες βροχές, έχουν υποχωρήσει τα υλικά στεγανοποίησης κάτω από τους μουσαμάδες που θα υποδεχθούν τα σκουπίδια και κανείς από τους αρμόδιους που χειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου δε μιλά.
Μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει η καταστροφή του υποστρώματος προστασίας που βρίσκεται κάτω από τους μουσαμάδες? Οι μουσαμάδες θα σχιστούν με την πρώτη ρήψη των σκουπιδιών και όλα τα τοξικά υλικά θα περιέλθουν στο έδαφος και με τις πρώτες βροχές θα καταλήξουν στον Ευβοϊκό και στον υδροφόρο ορίζοντα του Μαραθώνα. Άρα η θαλάσσια τροφική αλυσίδα θα καταστραφεί και επίσης και η τροφική αλυσίδα των προϊόντων του Μαραθώνα.
Μήπως να μιλήσουμε και για τη λίμνη του Μαραθώνα που τα εκατομμύρια των γλάρων θα μεταφέρουν το δηλητήριο στο νερό που πίνουμε?
Τοξικά απορρίμματα, γιατί φυσικά μην περιμένει κανείς ότι θα μιλάμε μόνο για τα οικιακά απορρίμματα, αν και μέσα σ'αυτά υπάρχουν εκατοντάδες τοξικά υλικά, από τις παιδικές πιπίλες,μέχρι τα φάρμακα που πετάμε, μέχρι τις λάμπες φθορισμού, μέχρι..., μέχρι..., μέχρι.. Τοξικά απορρίμματα λοιπόν, όπως λάστιχα αυτοκινήτων , μπαταρίες,νοσοκομειακά και ιατρικά απορρίμματα από χειρουργικές επεμβάσεις, από τις σύριγγες μιας απλής αιμοληψίας μέχρι τις σύριγγες των ναρκομανών, θα περάσουν στην τροφική μας αλυσίδα.
Ως κάτοικος του Μαραθώνα και ως ενεργός πολίτης σας κρούω δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου. Σας παρακαλώ μην κλείνετε τα αυτιά σας!!! Αν επιτρέψουμε να πέσει το πρώτο σκουπίδι δε θα υπάρξει πισωγύρισμα και θα είμαστε ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ. Και όταν λέω όλοι εννοώ και σας κυρίες και κύριοι που έχετε έρθει από διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Όταν πηγαίνετε να ψωνίσετε στη λαϊκή της γειτονιάς σας θα έχετε παρατηρήσει πως οι μισοί τουλάχιστον λαϊκαντζήδες έχουν ταμπελάκι με την ένδειξη "παραγωγός Μαραθώνα". Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Αναλογισθείτε επίσης τι θα γίνει και με το νερό που πίνουμε. Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια η Αθήνα υδροδοτείται και πάλι και από τη λίμνη του Μαραθώνα!!!
Κυρίες και κύριοι
Δεν τολμώ να σας πω να κάνετε μια βόλτα στα φαρμακεία της περιοχής μας ΤΩΡΑ,για να δείτε τα είδη των φαρμάκων που αναλώνονται κατά προτεραιότητα και να επαναλάβετε αυτή τη βόλτα σε μια εποχή που θα υπάρχει δραστηριότητα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού. Δεν τολμώ να πιστέψω πως θα υπάρξει στην περιοχή μας προ και μετά ΧΥΤΑ εποχή. Μπορώ όμως, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, να σας πω να κάνετε μια βόλτα στα φαρμακεία της περιοχής μας και σε εκείνα στη ΦΥΛΗ για να διαπιστώσετε τι είδη φαρμάκων αναλώνονται εδώ και τι είδη φαρμάκων στη ΦΥΛΗ. Φάρμακα για τον καρκίνο, τις πνευμονοπάθειες και γενικά όλες τις ασθένειες που είναι συνυφασμένες με τις τοξικές ουσίες των απανταχού ΧΥΤΑ, είναι αυτά που προμηθεύονται σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι της ΦΥΛΗΣ .Τα συμπεράσματα δικά σας .
Ευχαριστώ πολύ."

 

 

 Η επιτόπια έρευνα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία θα γίνει 28-31 Μαίου, είναι μία απάντηση σε όλους αύτους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ζωή μας,η ζωή των παιδιών μας θα είναι ίδια και μετά τον ΧΥΤΑ.Περιμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων για να σας ενημεώσουμε.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Written on 15/03/2018, 17:45 by marstel
2018-03-15-17-45-05 Ο Αθλητικός Σύλλογος Αστέρας Νέας Μάκρης-Μαραθώνα σας προσκαλεί την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 5:00 μ.μ.στη Βιβλιοθήκη του Αθλητικού και...
Written on 15/03/2018, 17:30 by marstel
2018-03-15-17-30-32 Το ΔΣ των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί σε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, αλλά και στον...
Written on 15/03/2018, 17:03 by marstel
25 Παρασκευή 23η Μαρτίου 2018 Γενικός τριήμερος σημαιοστολισμός της πόλης του Μαραθώνα από 8ης πρωινής της 23ης Μαρτίου 2018 μέχρι τη δύση του ηλίου της...
Written on 15/03/2018, 09:21 by marstel
2018-03-15-09-21-31 Animation 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 79' Πέμ.-Τρ.: 18.00 DOLBY DIG Σουηδοδανέζικη ταινία, σκηνοθεσία Έσμπεν Τοφτ Γιάκομπσεν Λίγα λόγια για την...
Written on 15/03/2018, 08:52 by marstel
mudbound Δραματική 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 134' Πέμ.-Τρ.: 21.00, Τετ. 18.30 DOLBY DIG Σκηνοθεσία Ντι Ρις με τους: Γκάρετ Χέντλουντ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζέισον...

aliki

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

sesoulaWinterBlack3

Κράτα το

vardakiFINAL225x317

Συνδεδεμένοι τώρα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 επισκέπτες και κανένα μέλος

Follow us

facebook button twitter button

Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας σας ενοχλεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.